Erfenis

Het afhandelen van een erfenis is een emotionele gebeurtenis. De uiting van het verdriet is voor alle erfgenamen verschillend en zo’n situatie kan tot conflict leiden.
Meestal gaat zo’n familieruzie eigenlijk over iets anders dan waar de ruzie over wordt gemaakt. Dus niet over het servies, de kast of het geld, maar dingen uit het verleden: oud zeer, nog openstaande emotionele rekeningen of oude vetes krijgen een materiële invulling.
Deze situaties zijn niet alleen pijnlijk, maar het leidt er ook toe dat het soms jaren duurt voordat een erfenis is afgewikkeld.

Erfgenamen die ruzie maken is een schrikbeeld voor ouderen; als u bang bent dat de kinderen straks ruzie krijgen over de erfenis dan kunt u praten over manieren om dat te voorkomen.
Hoe kun je wat eerder met of tussen de kinderen is mis gegaan zo oplossen dat de kinderen na overlijden van de ouders harmonieus met elkaar omgaan?

Erfenissen zorgen veel vaker dan vroeger voor hoogoplopende conflicten in de familie. M.a.w.: Het aantal ruzieboedels neemt toe. Notarissen weten daar zelf niet altijd raad mee en zijn daar niet specifiek voor opgeleid.

De mediator, ook in zijn rol als nalatenschapscoach, kan helpen.

< terug